Pelenkák MOSÁSA és ÁPOLÁSA

A megfelelő mosószer

A kisbabád és a környezetet is kíméled, ha biomosószer-készletet használsz, amely általában nem tartalmaz fehérítőt, enzimeket és parfümöt, és amely a ruha piszkosságától, illetve a kisbabád érzékenységétől függően adagolható. A megfelelő termékeket megtalálod a bioboltokban és internetes bioáruházakban, valamint a Spinnrad-nál (Hobbythek-készlet).

Néhány pelenkanadrág-gyártó maga is kínál mosószereket (és ezek használata esetén garanciát vállalnak a kisnadrágokra…).

A zsebes pelenkák (mint pl. a bumGenius vagy hasonlók), továbbá a polár pelenkabetétek esetében a gyártó NEM ajánlja a tisztán növényi alapanyagokból készült szappanok használatát (elsősorban a színszappant). A jelenleg létező legtöbb biológiailag lebomló mosószer (mint pl. az Ulrich Natürlich, Ecover…) azonban használható.

Érdemes mosás után ecetesszenciával vagy higított citromsavval öblíteni: ezeket egyszerűen az utolsó öblítéshez add hozzá. Ezáltal eltávolíthatod a pelenkákra rakódó vízkövet, a pelusok puhábbak lesznek és jobban szívják a nedvességet.

Ne használj öblítőt!Károsítja a környezetet és az anyag felületén olyan bevonatot képez, amely nemcsak a pelenka nedvszívó képességét illetve a tépőzár erősségét befolyásolja hátrányosan, de a bőrt is irritálhatja.

A foltok eltávolításához NE használj klórbázisú fehérítőt, mert ez erőteljes bőrirritációt okozhat – jobb az oxigénalapú fehérítőszer. De még ezt se használd minden alkalommal, mert ettől a pelenkák gyorsabban tönkremennek. Ha lehetőséged van rá, szárítsd a pelenkákat a napon: a Nap a legjobb fehérítő.

 

Pelenkák mosása

Az előmosás legtöbbször felesleges, de ha úgy érzed, hogy a pelenkáknak mosás után kellemetlen szaga van, akkor az előmosás vagy egy extra öblítés szükséges lehet. Az is lehetséges, hogy a mosógéped extra alacsony vízhasználatra van beállítva: ilyenkor érdemes átprogramozni, hogy ne legyen szükség előmosásra.

Mosás 60 fokon előmosás nélkül. Minden kórokozót (kivéve egyfajta gombát) elpusztít. Magasabb hőfokon feleslegesen sok energiát használnál el és a pelenkákat is károsítanád: a legtöbb pelenkakülső nem mosható ennél forróbb vízben.

Mosd a pelenkákat a család egyéb mosnivalóival együtt.  A pelenkák (magától értetődően) nagyon sok nedvességet magukba szívnak, és ez erősen megterhelheti a mosógéped centrifugálás közben. Ezenkívül a mosógéped aligha telik meg a modern rendszerű pelenkákkal.

Használj mosóhálót a tépőzáras kisnadrágok mosásakor vagy mosd őket úgy, hogy a tépőzár csukva van. Ha a tépőzár nyitva marad, akkor beleragad a többi mosnivalóba és úgy megtelik szöszökkel, hogy használhatatlanná válhat.

A makacs foltokat mosás előtt kezeld mosószappannal vagy áztasd be a pelenkákat: kezd el a mosást, majd egy pár órára állítsd le a mosógépet és csak később kapcsold vissza (hagyatkozz nyugodtan egy mechanikus sütőórára).

A legjobb fehérítőszer a napsugárzás. A foltok azonban csak a szülőket zavarják, a kisbabákat egyáltalán nem!

Szárítógép: Nagyon sok pelenkát betehetsz a szárítógépbe. Válaszd a kímélő programot (egyes pelenkákat magasabb hőfokon is száríthatsz). A zsebes pelenkákat azonban általában nem szükséges a szárítógépbe tenned, mert ezek nagyon hamar megszáradnak akkor is, ha csak kiteregeted őket. A szárítógép gyorsabban elnyűvi az anyagokat és sok energiát fogyaszt.

Vasalás: A vasalás csökkenti a nedvszívó képességet és általában nem is szükséges. Csak akkor tanácsos vasalni, ha esetleg gombásodást észlelsz.

Pelenkakülsők mosása

Microszál

Ezeket a pelenkakülsőket csak akkor kell kimosni, ha kellemetlen szaguk lesz (általában egyszer egy héten elegendő, éjszakai pelenkák esetén gyakrabban).

A székletet öblítsd le vagy töröld le egy szivaccsal.  A legtöbb gyártó termékeit csak 40 fokon szabad mosni. Ne használj túl sok fehérítőt, mert az hátrányosan befolyásolhatja a pelenkakülső vízhatlanságát.

A pelenkakülsők pár óra alatt megszáradnak.

 

Tiszta élőgyapjú

Ezeket a pelenkakülsőket csak akkor mosd ki, ha kakisak lesznek vagy már nem tartják bent a nedvességet rendesen (ilyenkor ugyanis már kevés rajtuk a gyapjúviasz). A pisis pelenkakülső szinte magától tisztul a gyapjúviasz hatására. Sohase szárítsd a fűtőtesten vagy közvetlen napfényben. Ha piszkos lesz, lehetőleg hamar mosd ki, mielőtt a folt beleszárad.

A kisebb szennyeződéseket egy kevés olívaszappannal vagy foltszappannal helyileg is kimoshatod (ilyenkor ezt a részt impregnálni is kell).

Használj megfelelő gyapjúsampont a mosáshoz. A legtöbb nemezből készült gyapjúnadrág mosógépben csak 30 fokon mosható. A kötött gyapjúnadrágokat csak kézzel szabad kimosni. A gyapjú nem tolerálja a hirtelen hőmérsékletváltozást: ne tedd meleg vízből hidegbe, se hidegből melegbe.

A gyapjú pelenkakülsőket legalább minden harmadik mosás után impregnálni kell. Legjobb azonban minden mosás után. Ehhez tégy egy pumpás vagy spriccelős flakonba vízben oldódó gyapjúviaszt, és a pelenkakülsőt (vagy annak kimosott részét) ezzel spricceld be, majd masszírozd bele az anyagba gyapjúviaszt. Ha a gyapjú gombásodna, akkor lassan melegítve ki lehet főzni egy gyapjúviasz fürdőben.

A gyapjú pelenkakülsők lassan száradnak: legalább két napba telik, mire újra használhatod őket.

 

Piszkos pelenkák tárolása

Legjobb, ha a piszkos pelenkákat egy műanyag vödörben tartod. A hagyományos pelenkaszemetes erre a célra nem jó, mert nem elég nagy. Hasznos, ha a vödörbe egy mosóhálót lógatsz (különösen a megkötős pelenkák esetében javasoljuk), mert így mosáskor nem kell a pelenkákat egyesével kivenned a vödörből, hanem az egész hálót a mosógépbe teheted.

Semmi esetre se tégy a vödörbe (ecetes) vizet, a szagok enyhítése vagy a pelenkák áztatása céljából. Legkésőbb két nap múlva a víz megbüdösödik és a tartalma rothadni kezd. Hogy a vödör kevésbé legyen kellemetlen szagú, a következőket teheted:

• A pelenkákat és/vagy a mosóhálót illóolajjal (legjobb az eukaliptusz) spricceld le.
• A vödröt alkalmanként mosd ki, és/vagy szellőztesd ki.
• A pelenkákat keverd össze más, 60 fokon mosható ruhákkal.
• Az esti utolsó pelenkával tegyél együtt egy kevés ecetet is a vödörbe.
• Tégy a vödörbe teafa- vagy levendulaolajat.
• Nagy melegben már rövid idő alatt büdös lehet a vödör tartalma – ilyenkor ajánlatos    gyakrabban mosni.

Székletmaradványok: Tegyél a pelenkára papírbetétet, amelynek segítségével könnyen eltávolíthatod a székletet. Attól függően, hogy a papírbetét mennyire koszolódik el, kimoshatod a pelenkákkal együtt, vagy kidobhatod a vécébe. A maradék székletet – vagy ha nem használtál papírbetétet, akkor az egész pelust – öblítsd le hideg folyóvízben. Szükség esetén használj foltszappant is, és csak ezután tedd a pelenkát a vödörbe.

Mit tegyek útközben?

A használt pelenkákat útközben praktikus, jól zárható pelenkazsákokba teheted, amelyek nem engedik ki a szagokat sem (ilyen pelenkazsákok nagyobb méretben is kaphatóak, amelyek nyaralás közben lehetnek hasznosak).

De megteszi egy összeköthető műanyag zacskó is (pl. a szupermarketekben a zöldségekhez és gyümölcsökhöz használt zacskó).

Mikroszálas pelenkakülsők esetében útközben elegendő a nedvszívó betétet kicserélni. Egyetlen használt pelenka hazaszállítása biztosan nem jelent majd gondot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.