Google+
Facebook
üres
Igény szerinti hordozás

Igény szerinti hordozás

Nem, nem írtuk el a címet, nem véletlenül írtunk az igény szerinti szoptatás helyett igény szerinti hordozást. Az „igény szerinti” jelzővel tényleg a hordozásról szeretnénk valami számunkra fontosat elmondani.

De mielőtt ezt megtennénk, böngésszük át együtt, ki hogyan használja az igény szerinti hordozás kifejezést.

Igény szerinti hordozás: Az emberi faj etológiai (utódgondozási) szempontból a hordozottak családjába tartozik, tehát az újszülött elvárása a gondozójával szemben, hogy minél több időt töltsön közvetlen testközelben. Ez a testközelség iránti igény természetes alapszükséglet, melyet a gyerek fejlődése során fokozatosan nő ki. A hordozás lehetővé teszi a szülők számára, hogy a gyerek testközelség iránti igényét úgy elégítsék ki, hogy közben saját szükségleteik se szenvedjenek csorbát. A hordozást tehát nem csupán egy alternatívának tekintjük a közlekedésre, hanem életvitelszerűen építjük be a mindennapokba.

Túl a lelki szükségleteken, a megfelelő hordozóeszközben, az ortopédiai szempontok figyelembe vételével hordozott gyerek fizikai fejlődése is optimális, hiszen biztosítja a csecsemő fejlettségének megfelelő csípő és gerinctámaszt, valamint az idegrendszer fejlődéséhez szükséges, megfelelő mennyiségű vesztibuláris (egyensúlyszervi), és mentális ingert.” – írja oldalán a Székesfehérvári Babahordozó Klub (Alba Babahordozó Egyesület).

„A gyermek igénye szerinti hordozás számos szempontból van hatással fejlődésére. [Igény szerinti hordozáson azt értjük, hogy a gyermek (az újszülött, a csecsemő, de még a tipegő korú kisgyermek is, egészen az óvodás korral bezárólag) jelzi, ha testközelben szeretne lenni, illetve azt is, amikor ebből eleget kapott és mást szeretne.]” – írja a Csöppkendő oldalon Riskó Csilla.

Bár a fogalom jelentését nem adják meg, használják a kifejezést még több helyen:

„Ahogy az igény szerinti szoptatás, úgy az igény szerinti hordozás is az úgynevezett kötődő nevelés része.” – idézi cikkében Szalma Erika dr. Szilágyi Ritát.

„Az igény szerinti szoptatás is azt feltételezi, hogy anya és gyermeke folyamatosan ’össze vannak kötve’. Ez hordozás nélkül is megvalósítható, de az igény szerinti hordozás és szoptatás kölcsönösen támogatják egymást. […] Az igény szerint hordozott és szoptatott babát pontosan olyan hatások érik, amelyek ideálisak a fizikai, lelki és szociális fejlődéséhez. […] Az igény szerint hordozott kisbabának megadatik a folyamatos és mély biztonság és az egyenrangúság. […] Ez a titka az igény szerint hordozott gyermekek harmóniájának, önbizalmának, teljességének, önállóságának és szociális fejlettségének.” – írja a La Leche Liga oldalán Ónodi Ágnes.

Számunkra ez azt mondja, hogy a hordozás az embergyermek olyan veleszületett szükséglete, amely a szülő igényeinek figyelembevételével tud kielégülni.

Szeretjük ezt így látni. Szeretünk úgy gondolni az anya-baba egységre, hogy az anya és a baba többnyire egyaránt komfortosan érzi magát benne. Többnyire, mert a szoptatás során is vannak nehézségek, olyan embert próbáló helyzetek, ahol az anya vagy a család komfortérzete a baba kedvéért csökken. Ez a hordozásnál is előfordulhat. De nem tartjuk elvetendő gondolatnak például azt, hogy az anya kényelme befolyásolhatja a hordozóeszköz-választást. Valljuk, hogy van különbség abban, hogy a különböző hordozóeszközök hogyan veszik körül a babát és a hordozott személyt, de ahogy azt például hordozásban jártas ortopéd orvos is kijelentette a hordozóheti rendezvényünkön egy csatos hordozó kapcsán: egy csatos is mindent tud, amit ortopédiailag, anatómiailag egy eszköznek tudnia kell.

Valljuk, hogy a térdhajlattól térdhajlatig támasztó, és a hátat a baba fejlettségének megfelelő magasságig támasztó eszközök közül nem tudsz olyat választani, ami árthat a babádnak. Válassz kettőtök igénye szerint, hogy a baba igénye szerinti időtartamban, gyakorisággal képes legyél hordozni. Ne mondj le a hordozásról, ha egyébként meglenne benned a nyitottság erre a testközelségre! Adj teret mindkettőtök igényeinek, minden szempontból.

Vannak, akik például úgy érzik, szoptatás közben az az ideális vagy optimális, ha csak a babára néznek, vele foglalkoznak. Nehéz lehet úgy szoptatni, ha úgy érzik közben, hogy a nagyobb testvér jelenléte vagy a család látogatása miatt nem tudják ezt az „ideális/optimális” dolgot adni a babájuknak szoptatáskor. Erősen távolíthat ez a szoptatástól, rossz érzés lehet esetleg nem „a tökéleteset” adni, tolhat ez valakit abba az irányba, hogy nehézség esetén inkább abbahagyja a szoptatást, mert „úgysem csinálta jól” – pedig egyébként természetes, hogy a szoptatás besimul a többi tevékenységünk közé, nem mindig kér magának kizárólagos teret.

Hasonló helyzetek adódhatnak a hordozás során is. Ha úgy érzed, nem tudod a külső elvárásokból, hírekből leszűrt „tökéletességet” adni a babádnak, mert mondjuk egyelőre csak lakáson belül érzed biztonságosnak a hordozást, és az utcán babakocsizol, vagy ha nem boldogulsz azzal az eszközzel, amiről azt olvastad, hogy az az „ideális vagy optimális” a babádnak, vagy ha úgy érzed, te hamarabb abbahagynád a hordozást, mint amiről azt hallottad, hogy addig „kell” – nehéz akkor kitartani amellett, hogy hordozz. Nehéz lehet a saját igényeidre és a babád igényeire bátran, bizalommal figyelni.

Ha szívesen hordozol, bízz abban, hogy jól csinálod, hidd el, hogy hallgathatsz kettőtök jelzéseire! Szerintünk nincs „kompromisszumos hordozóeszköz”, és nincs „optimális” vagy „ideális” eszköz sem, esetleg csak valami elvont gondolati síkon, ahol a hús-vér családok nem közlekednek.

*

Ha már az igény szerinti szoptatásból indultunk ki, fontos nekünk, hogy ne menjünk el emellett a sokszor félreértelmezett dolog mellett se:

Forrás: dr. Török Szabolcs János – dr. Kun Judit Gabriella (szerk.) (2012.): Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához. Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Közszolgálati Kar, Mentálhigiéné Intézet, Budapest, 61.o.

http://www.szoptatasportal.hu/fejezetek_a_laktacios_szaktanacsado_kepzes_torzsanyagahoz/igeny_szerinti_szoptatas

+

„Amikor igény szerinti szoptatásról beszélünk, akkor a legelső, amire gondolunk, az a kisbaba igénye. De természetesen az anya igényei is fontos szerepet játszhatnak, vagyis előfordulhat, hogy az anya azért teszi mellre csecsemőjét, mert például már kellemetlenül feszül a melle, vagy nagyobb gyermeknél, hogy egy pár perc nyugalmat nyerjen pl. egy telefonbeszélgetés befejezésére. Mivel a szoptatás egyben az anya és a kisbaba közötti kapcsolat, természetes, hogy mindkét fél szükségletei belejátszanak.”

Forrás: dr. Török Szabolcs János – dr. Kun Judit Gabriella (szerk.) (2012.): Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához. Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Közszolgálati Kar, Mentálhigiéné Intézet, Budapest, 63.o.

http://www.szoptatasportal.hu/fejezetek_a_laktacios_szaktanacsado_kepzes_torzsanyagahoz/igeny_szerinti_szoptatas

Köszönjük, hogy elolvastad :)

joababanak.hu