Google+
Facebook
üres

Hordozás


Manduca Nyereményjáték

 

Igen! Jól látod :) Nyerhetsz egy Manducát, méghozzá a legújabb Vividredet limitált  színben. 

Olvasd el a részvételi lehetőséget és kapcsolódj be a játékunkba! Oszd meg, hogy minél többen részt vehessenek benne!

Vividred limitált csatos hordozó Manduca

 

A csatosok és meitai-ok használatában két irányzat él egymás mellett: a bugyrosított és a bugyor nélküli kötés. Ahogy a neve is sejteti, a különbség elsősorban abban áll, hogy a baba popsija a derékpánt felső széléhez, vagy az alá kerül-e, és ennek megfelelően a hordozóeszköz testrésze képez-e a baba feneke, combja által kitöltött „bugyrot”, vagy nem.

 

A kicsi újszülött babák hordozása egyszerre nehéz és könnyű is. Nehéz, mert olyan picik és törékenyek, főleg az első időszakban. A babahordozás viszont nagyon fejlesztő és rendkívüli közeli kapcsolatba tudja hozni az Anyát/Apát a babájával.

Remek számos és más előnye is van, a teljesség igénye nélkül:

  • tejtermelést serkentő hatású
  • kevesebb sírás
  • kompetencia növekedése az újdonsült szülőknél

 

Nem, nem írtuk el a címet, nem véletlenül írtunk az igény szerinti szoptatás helyett igény szerinti hordozást. Az „igény szerinti” jelzővel tényleg a hordozásról szeretnénk valami számunkra fontosat elmondani.

De mielőtt ezt megtennénk, böngésszük át együtt, ki hogyan használja az igény szerinti hordozás kifejezést.

Miért előnyös a babahordozó kendő?

Napjainkban nem véletlenül válik egyre divatosabbá és elfogadottabbá a babahordozó kendő használata: a gyermek lelki és testi fejlődésének is hasznos.

 

Kényelmes és biztonságos utazás a legkisebbeknek

Szülőként a legjobbat szeretnénk nyújtani a gyermekünknek: örömöt, jólétet, biztonságot, szeretetet, boldogságot. A csecsemők életének első éveiben mindez igazán egyszerűen megvalósítható, ugyanis a szülő állandó közelsége megnyugtatja a kicsiket és pozitív hatással van rájuk.

A joababanak.hu webáruházban is szeretnénk lehetővé tenni, hogy ki tudd próbálni vásárlás előtt a különböző eszközöket!

A polcainkon szereplő eszközök most már kölcsönözhetők is!

Keress bátran, ha szeretnéd kölcsönözni bármelyik eszközt, érdeklődj a részletekről.

Lehetőség van most már babahordozási tanácsadóval konzultálni a vásárlás előtt. Kérdezd tanácsadónkat, aki örömmel áll rendelkezésedre minden hordozással kapcsolatos kérdésedre!

A karikás kendőből is több fajta méret létezik. Nagy általánosságban van egy standard méret,ami nem mindig állandó, ez általában 180-220 cm között van. A Hoppediz karikás kendő kb.220 cm.

A karikás kendőt Apukák is szívesebben használják, tehát érdemes akkorát venni, hogy rájuk is jó legyen. A 180-220 cm-es karikás kendő jó szokott lenni.
Mégis sokszor bizonytalanok vagyunk, mekkorát vegyünk, mekkorát érdemes, hogy ne legyen se kicsi se túl hosszú.

 

Egy pici baba hordozása egyszerre nehéz és könnyű is. Azért nehéz, mert picinek, törékenynek érezzük és bizonytalanabbak vagyunk abban, hogy jó-e Neki, biztos rendben van-e. Azért könnyű (könnyebb), mert nem rúgja szét a készülő kötést, nem homorít ki a kendőből, hordozóból.

Elakadási pont lehet,  ha úgy érezzük,(ez már pici korban is) sír , "nem szereti a hordozást", elbizonytalanodtunk, és inkább nem tesszük eszközbe, mert tiltakozik a gyerkőc. (Ezért fontos, az is hogy olyan eszközt válasszunk, amiben Mi magunk szívesen hordozunk!)

 

 

A rugalmas kendő szintén egy hosszú (többnyire 4,6-5,5m) hordozókendő, anyaga azonban nem szövött, hanem elasztikus, általában pamut, sokszor biopamut. Szépen követi a test és a baba vonalát, rugalmasságánál fogva nagyon egyszerű megkötni a testünkön, majd belehelyezni a babát az előre megkötött kendőbe.

A karikás kendő olyan babahordozó eszköz, amely kiváló csípőn hordozáshoz, átmenetet képezve a háton hordozáshoz. Kiegészítő babahordozó, kis csomag és a útközben is gyorsan előkapható.
Egy 2,70 m-es rövid kendőből, vagy még inkább hordozókendő-anyagból egy kis ügyességgel és egy varrógép segítségével magad is készíthetsz karikás kendőt.
(Ha a karikás kendőt nem varrni, hanem csak kötni szeretnéd, akkor kövesd ezt a linket: RingSling - varrás nélkül)
 
 
Ima karikás kendő Didymos
Hogyan készíthetsz hordozókendőből RingSling-et varrás nélkül
- útmutató -


Ha már van rövid hordozókendőd (például egy 2,70 m hosszú), varrás nélkül is átalakíthatod RingSling-gé. A gyűrűk előnyét a feszesre húzásnál érezheted. A megfelelő feszesség beállításához elegendő meghúznod a kendő szabad végét. A gyűrűk szorosan tartják a kendőt, így az nem csúszkál. A gyűrűket nálunk vásárolhatod meg.

Kérdések és válaszok

Szabad egy újszülöttet függőleges pozícióban hordozókendőben hordozni?

Igen. Ha a baba szorosan van a kendőben. Ekkor ugyanis a kendő stabilan és biztonságosan tartja a kicsi hátát és fejét. A kendőt úgy kell megkötni, hogy jól megtámassza és megtartsa a kisbaba fejét. Később is – amikor a poronty már tudja tartani a buksiját – ügyelj rá, hogy ha a baba elalszik, akkor a kobakját megtartsa a kendő.

Függőleges pozíció több szempontból előnyös a baba számára. Ortopédiai szempontból a terpesztartás és a felhúzott térdek segítik és előnyös irányba terelik a babák csípőfejlődését, illetve ezzel összefüggésben a fiziológiás, kornak megfelelő gerinctartást is biztosítja.

A legtöbb hordozókendő gyártó valamivel hosszabbra hagyja, mint a jelzett méret, hiszen az első mosás alkalmával a kendő kis mértékben összemegy, ezért pl. egy 460 vagy egy 470 cm hosszú kendő közti hosszkülönbség a hordozás szempontjából jelentéktelen.

Nézd meg a HORDOZÁSI POZÍCIÓK és az egyes pozíciókhoz MINIMÁLISAN SZÜKSÉGES KENDŐHOSSZ  táblazatot.

A „gyermekek hordozása” történetének témájában olyan ábrázolásokat találhatunk, amelyek főként a népesség szegényebb rétegét mutatják be. Az emberek minden időben úton voltak – vándorlás vagy munka közben – és a gyermekeiket magukkal kellett vinniük. A babakocsit csak a 19. század végén találták ki.