Google+
Facebook
üres
Kisgyermekek alvásáról: Anya aludni akar!

Kisgyermekek alvásáról: Anya aludni akar!

Kisgyermekek alvásáról: Anya aludni akar!

 

Az alvás,pontosabban az alvás hiány minden szülőt megvisel. Holott gyakran megesik, hogy kisgyerekek mellett éppen abból jut kevesebb a szervezetünknek.

Egy angol felmérés szerint a kisgyerekes szülők egy év alatt 300 óra éjszakai nem alvást gyűjtenek össze. A nemalvás egyik következménnye a figyelemzavar.

Aki nem alszik eleget, az nyűgös, ideges, ingerlékeny és feledékeny. De nemcsak az idegrendszerünk sínyli meg a nemalvást, hanem az immunrendszerünk, így ha állandósul a fáradság, akkor gyakrabban lesz beteg is az ember.

kép innen

 

 

A fáradt kimerült szülőnek nem sokat segít, ha a fejéhez vágják:

Te rontottad el, miért nem neveled meg, hogy ne zavarjon éjszaka! Ma már tudjuk, hogy annak, hogy a baba vagy kisgyermek többször is felébred semmi köze a rossz neveléshez! A kisbabák éjjel is szeretnék magukat biztonságban tudni és gyakran meg is éheznek. A nagyobbacska gyerekek a nappal eseményeit dolgozzák fel éjszaka, sokszor éppen egy rossz álom gyötri őket. Nem a szülőkkel akar kiszúrni, hanem élettani szükségletekre szeretne biztató és szeretteteljes megoldást kapni. A szülő valójában annyit tud tenni-ha nem akarja elnyomni gyermeke igényeit-, hogy minél nyugalmasabbra varázsolja az éjszakát és nappalra is megtalálja a lehetőséget a pihenésre.

Ahhoz, hogy megtaláljuk az okokat érdemes elgondolkoznunk, hogy miért is nem alszunk, mi a kiváltó ok.

Nem mindegy, hogy maga az alvás lehetősége korlátozódik, (mert felébreszt a baba, horkol a párod, füvet nyír a szomszéd) vagy akkor sem tudsz aludni, amikor lehetne.

A hirtelen a ránk nehezedő szülői felelősség miatt gyakori a belső szorongás,elalváskor a járhat a fejünkben, vajon mindent jól csináltunk-e, vagy hogyan csinálhatnánk még jobban.